DENHAAG 1 November: DE DAG VAN KOBANE

0

1 November: DE DAG VAN KOBANE

De heldhaftige strijd en verzet van Koerdische vrouwen en mannen in de stad Kobane in Rojava –Noord-Syrië tegen ISIS heeft burgers en regeringen over de hele wereld geïnspireerd. De strijd die zij hebben gevoerd is symbool geworden van verzet tegen de gruwelijke wreedheden die worden begaan door ISIS.

Op 1 November 2014 is er een internationale oproep gedaan voor een wereldwijde actiedag voor Kobane. In de hele wereld is er gehoor gegeven aan deze oproep, waaronder ook in Nederland waar meer dan 5000 Koerden in Den Haag hebben gedemonstreerd voor steun aan de strijd van de Koerden tegen ISIS. De Koerden in Nederland roepen de Nederlandse overheid op om de Koerden militair te steunen en het lokale zelfbestuur (Kantons) te erkennen.

Nu 2 jaar later is Kobane hard bezig met de wederopbouw van de regio, maar de harde realiteit is nog steeds dat de regio Rojava – Noord-Syrië onder dreiging staat van ISIS en diens bondgenoten Turkije en Saudi-Arabië. De Koerden zijn volledig geïsoleerd en er is een embargo vanuit Turkije om de Koerden proberen te verzwakken. In de afgelopen maanden zijn grote gebieden door de SDF (Syrian Democratic Forces) waarin de Koerdische YPG de grootste militaire macht is, bevrijd van ISIS. In deze regio’s is het bestuur overgelaten aan de burgers en hierbij zijn lokale zelf-besturen ontstaan, waarbij voor het eerst de burgers invloed hebben over hun eigen toekomst.

De Syrian Democratic Forces zijn hard bezig om Rojava – Noord-Syrië volledig te bevrijden van ISIS, AL-Qaida en jihadisten gesteund door Turkije. De burgers van de regio; Koerden, Turkmenen, Christenen en Arabieren willen gezamenlijk in vrede leven zonder inmenging van landen als Turkije, hierbij zien zij het lokale zelfbestuur als ideale regeringsvorm, waarbij iedere groep in wordt gerepresenteerd. In dit model is er een prominente rol voor vrouwen.

De Nederlands-Koerdische gemeenschap in Nederland roept iedereen in Nederland op om de lokale zelfbestuur in Rojava – Noord-Syrië te steunen. Wij organiseren nu het 3e jaar op rij, de dag van Kobane op 1 November.
Datum:1 November 2016
Tijd: 17:30 start looptocht: Wijkparktransvaal (Smitstraat te Den Haag)
18:30 Radarstraat aankomst
19:00 tot 23:00 uur Toespraken, Muziek en Voorstellingen

Wij hopen u allen te verwelkomen op deze internationale dag van Kobane.

DemNed
Raad van Gemeenschappen uit Koerdistan
d1df7cb9-99c0-4776-a38a-ad4d486e8678

Share.