Sverige/ Stockholm: 1 November -World Kobane Day filmvisning

0

Bî Kurdî: https://bit.ly/2OwwnIX
In English: https://bit.ly/2R3B7lY

1 november – World Kobane Day: tid att samla oss, bilda, bidra och fira!

Den 1 november är World Kobane Day, en dag vi firar hur socialistiskt motstånd bröt fascistisk ockupation och hur en liten stad i norra Syrien kunde stiga upp ur en närmst omöjlig situation till seger.

Dagen handlar inte bara om den fysiska staden Kobanes befrielse, utan också om vilka otroliga saker vi kan åstadkomma när vi som rörelse samlar oss. ​​​​​​​Där som här består rörelsen av hundratals olika idéer, strömningar och grupperingar som alla vill mot något bättre. Vi håller inte med varandra om allt men vi kan alla samla oss kring övertygelsen att det måste gå att skapa något bättre än kapitalismens rovdrift på vår planet och dess invånare, och patriarkatets våldsamma begränsningar av liv jorden över.

Den kurdiska frihetsrörelsen erbjuder oss denna lärdom: Att samlas kring våra gemensamma nämnare för att stärka rörelsen. Med detta i ryggen vill vi ta World Kobane Day i akt och samla en stor del av Stockholms progressiva rörelser för att fira och ta lärdom av varandra!

Vi visar den prisbelönta filmen “Resistance Is Life”. Visningen är gratis så att så många som möjligt kan delta men frivilliga donationer välkomnas och kommer att gå till vår insamling för de som flytt Afrin efter Turkiets invasion. Salongen tar 135 personer så om alla betalar 100 kronor var, kommer vi kunna skicka vidare 13500 kronor till dom behövande i flyktinglägren i Sheba.

Efter filmen kommer det att hållas ett samtal om vilka lärdomar vi kan dra från den kurdiska frihetsrörelsens sätt att organisera sig på, hur vi kan applicera dessa och vad vi praktiskt kan göra för att samla oss som en gemensam rörelse.
————-
DATUM: 1 November
TID: 19:00- 21:00
SALONG: Mauritz
————-
OM FILMEN:
Regissör: Apo W. Bazidi
År: 2017
Längd: 73 min
Språk: Kurdiska och engelska.
Textning: Engelska
Genre: Dokumentär.
Åldersgräns: Rekomenderad från 15 år.
Medverkande: Evlin, Newroz, Aladdin, Hemude, Mustafa, Selahattin Demirtas, Enwer Muslim, Zuhal Ekmez mfl.
Premiär: April 2017
————-

Resistance is life
https://www.facebook.com/events/347862609320906/
Sverigepremiär för den prisbelönta dokumentärfilmen “Resistance is life”. Filmvisningen följs av samtal.

Från ett flyktingläger på den Syrisk-Turkiska gränsen förkroppsliggar den 8-åriga flickan Evlin sin stads motstånd. Hennes hjältar, de kvinnliga kämparna i kurdiska YPJ, försvarar staden Kobane mot fascisterna i ISIS brutala angrepp. Mänsklighetens potential och otroliga styrka lyser igenom Evlin när hon visar oss att hopp och vägran att ge upp kan leda till seger även i de mest tragiska situationer. Evlin tar med oss på en resa som visar motståndets många olika ansikten, på båda sidor gränsen, och som ger resultatoss en unik inblick i den otroliga kämparglöd som låg bakom den första stora segern mot ISIS.

Efter filmen följer ett samtal med utgångspunkt i den kurdiska frihetsrörelsens förmåga att samla motstånd och att kunna gå segrande även ur de mest bittra situationer. Vi kan också se de här tendenserna i vårt närområde efter höstens val, där många olika progressiva rörelser söker en liknande väg framåt. Ett sätt att samlas mot våra gemensamma motståndare utan att för den delen hålla med varandra i allt.
Samtalet kommer kretsa kring hur ett sådant motstånd kan formera sig, teoretiskt och i praktiken mot bakgrund av frågan:
finns det lärdommar ur den kurdiska frihetsrörelsens vi kan apllicera i en svensk kontext och isåfall hur?

Samtalsdeltagare presenteras inom kort.

Medverkande i filmen, b.la.: Evlin, Newroz, Aladdin, Hemude, Mustafa, Selahattin Demirtas, Enwer Muslim, Zuhal Ekmez, Xelil Bozan.

IMDb: https://www.imdb.com/title/tt7097772/

Teaser: https://www.imdb.com/title/tt7097772/videoplayer/vi3715610649?ref_=tt_pv_vi_aiv_2

Arrangörer:
Rojavakommiteerna
Ncdk Stockholm
Suf Stockholm
Ung Vänster Stockholm

Share.